رونق درآمدزایی از نشر محتوا در اینترنت؛ پاسخ به منتقدان سندتسهیم محتوا
حسن میثمی مدیرکل توسعه فناوریهای نوین وزارت ارتباطات در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص سند «سیاستها و الزامات تعرفهگذاری ترافیک شبکه و تسهیم درآمد محتوا» و با اشاره به نگرانیهای بخش خصوصی درباره احتمال بروز رانت در اجرای سند توسعه زیستبوم محتوای دیجیتال، تاکید کرد: شفافیت یکی از اصول محوری این سند و شیوهنامه اجرایی آن است و وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی نیز متعهد به اجرای این اصل هستند.
وی با بیان اینکه سند تصویبشده به وضوح مسیر تخصیص منابع در صنعت محتوا را مشخص کرده است، افزود: شیوهنامهای که در حال تدوین است با هدف ایجاد شفافیت در فرآیندهای حمایتی و مالی طراحی شدهاند و در نگارش شیوهنامه نیز نظرات فعالان بخش خصوصی به صورت جدی دریافت و لحاظ میشود.
میثمی ادامه داد: ما پس از ابلاغ نامه ریاستجمهوری با بسیاری از فعالان این حوزه گفتوگو کردهایم و دغدغههای آنان را قابل درک میدانیم. تلاش داریم با افزایش تعامل، این نگرانیها را کاهش دهیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از موانع اصلی توسعه زیستبوم محتوای دیجیتال در کشور، غیراقتصادی بودن این حوزه است، اظهار داشت: بسیاری از سرمایهگذاران به دلیل نبود سود مشخص و شفاف در این حوزه، تمایلی به ورود ندارند. هدف اصلی این سند، اقتصادیسازی حوزه محتوا و حمایت از تولیدکنندگان است.
مدیرکل توسعه فناوریهای نوین وزارت ارتباطات با تاکید بر اینکه سند تسهیم تلاش دارد هم منابع مالی از محل ترافیک داده ایجاد و به اکوسیستم تزریق کند و هم سازوکارهای شفافسازی درآمد را ایجاد نماید، تصریح کرد: سند توسعه زیستبوم محتوای دیجیتال علاوه بر تزریق سرمایه، بستر شکلگیری چرخه تولید، توزیع و مصرف محتوا را فراهم میکند و به ارتقا زبان فارسی و فرهنگ ایرانی نیز کمک خواهد کرد.
میثمی افزود: افزایش کمیت تولید محتوا با حمایت مالی ممکن میشود و برای ارتقای کیفیت نیز برنامههایی در قالب شیوهنامههای مکمل پیشبینی خواهد شد. وقتی تولید محتوا افزایش یابد، به طور طبیعی مخاطب بیشتر جذب شده و ترافیک داخلی نیز رشد خواهد کرد. در نتیجه، این چرخه به توسعه پایدار اکوسیستم محتوا منجر خواهد شد.
وی با اشاره به نقش ترافیک به عنوان یکی از منابع درآمدی در این اکوسیستم گفت: اکنون تنها شرکتهای بزرگ با اپراتورها توانستهاند وارد تعاملات مالی مشخص شوند، در حالی که شرکتهای کوچک، استارتاپها، فریلنسرها و فعالان حوزههایی مانند بازی و انیمیشن از نبود شفافیت در درآمدزایی از محل ترافیک گلایهمندند. سند تسهیم دقیقاً برای پاسخ به همین نیاز طراحی شده است.
میثمی ادامه داد: تحقق اهداف این سند به رشد اکوسیستم محتوای دیجیتال، افزایش تولید ترافیک داخلی و در نهایت توسعه بازار محتوا در کشور منجر خواهد شد.
وی در پایان گفت: شیوهنامه اجرایی این سند با همکاری مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات در حال تدوین است و تأکید جدی داریم که با مشورت و مشارکت فعالان بخش خصوصی پیش برود. جلسات متعددی نیز در این زمینه در حال برگزاری است تا دغدغههای فعالان این حوزه به صورت کامل مورد بررسی و توجه قرار گیرد.
به گزارش مهر، سند «سیاست ها و الزامات تعرفه گذاری ترافیک شبکه و تسهیم درآمد محتوا» بهمنظور حمایت از فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال و با هدف تقویت تولید محتوا در کشور، پایداری آن و توسعه عدالت در این حوزه اواخر سال گذشته در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسید و خردادماه امسال جهت اجرا ابلاغ شد.
شورای عالی فضای مجازی سیاستها و مفاد این سند را گامی در جهت ارتقای تولید محتوای فاخر، افزایش سهم ترافیک داخلی نسبت به ترافیک بینالملل و ایجاد تعادل درآمدی در زنجیره ارزش فضای مجازی اعلام کرده است اما با این حال ابلاغ این سند طی روزهای گذشته واکنشهای موافق و مخالف را در ارتباط با نحوه اجرای آن به دنبال داشته است.
به عنوان مثال نمایندگان بیش از ۳۰ شرکت فعال در حوزه محتوا و فناوری در نامهای اعتراضی خواستار توقف اجرای سند «تسهیم درآمد محتوا» شدند و آن را زمینهساز رانت و انحصار خواندند. در مقابل برخی تشکلها و انجمنهای مرتبط با نشر با صدور بیانیهای از تصویب «سند سیاستها و الزامات تعرفهگذاری ترافیک شبکه و تسهیم درآمد محتوا» حمایت کردند.